MARINUS and MARIANNE

A Dane in Paris

Om Marinus

Karikaturtegner med kamera

Historien om Marinus Kjeldgaard er historien om en mand, der gennem sine montager stod op imod Hitler og den fascistiske trussel i 1930’erne. På forside efter forside gjorde han i den franske avis Marianne opmærksom på Hitlers egentlige projekt: aggression, krig, verdensherredømme. Der var ikke mange af den slags stemmer i de år, hverken i Frankrig eller i resten af Europa. Men her var i hvert fald én tydelig stemme, den var dansk, og den tilhørte Marinus.

Karikaturer som politisk satire

Mollis nunc sed id semper risus in hendrerit gravida rutrum quisque! Netus et malesuada fames ac turpis egestas sed tempus, urna et pharetra pharetra, massa massa ultricies mi, quis hendrerit.

Sit amet commodo nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu. Pulvinar mattis nunc, sed blandit libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu felis, bibendum ut tristique et, egestas?

Om at gøre grin med magthaverne

Est, sit amet facilisis magna! At volutpat diam ut venenatis tellus in metus vulputate eu scelerisque felis imperdiet proin fermentum leo vel orci porta non pulvinar neque laoreet suspendisse interdum! Et molestie ac, feugiat sed lectus vestibulum mattis ullamcorper velit sed ullamcorper morbi tincidunt ornare massa, eget egestas purus viverra. Scelerisque eu ultrices vitae, auctor eu augue ut lectus arcu.

Barndommen i København 1884-1900

Den 4. september 1884 blev Marinus Jacob Kjeldgaard født i Sværtegade 5 i København som 5. søn af skomagermester Niels Peter Kjeldgaard og hustru Cecilie, født Appel. Han blev døbt i Trinitatis Kirke d. 28. september samme år, og udover at han gik i Nørrevold friskole og Det forenede Velgørenhedsselskabs Drengeskole ved vi ikke meget om hans barndom. Marinus afsluttede sin skolegang som 15-årig i år 1900 med en såkaldt Almindelig Forberedelseseksamen, også kaldet præliminæreksamen. Den. gav adgang til at søge ind på det meget elitære gymnasium, til at indstille sig til adgangseksamen ved Polyteknisk Læreanstalt og til at søge ind i statens tjeneste. Men Marinus skulle hverken studere eller være tjenestemand. Han ville være kunstner.

Maler – Kunstakademiet 1900-1906

Som den eneste af de 7 brødre valgte han en faglig uddannelse, og i sommeren 1900 kom han i lære hos malermester Thomsen på Ørstedsvej i København.

Den 27. september 1900 blev han indskrevet som malerlærling på Det Tekniske Selskabs Skole, der både var en del af maleruddannelsen og en forskole til en kunstnerisk uddannelse. Da Marinus den 30. april 1901 søgte om at blive optaget i Det kongelige Kunstakademis forberedelsesklasse, udfyldtes rubrikken “Hvorfra dimitteret” med “Det tekniske Selskabs Skole”, i lighed med mere end halvdelen af ansøgerne det år.

Den 15. oktober fik han udstedt sit adgangskort til forberedelsesklasen, og han gik på Akademiet indtil 1906. Han tog aldrig afgang, og portrættet her er det eneste kendte værk fra den tid.

Brdr. Kjeldgaard 1906-1909

I 1906 startede den ældste broder Peter Martin et handelsfirma under navnet ”Kjeldgaard og Lund.” Marinus fik tilbudt arbejdet med at sælge reklamer, og han forlod Kunstakademiet. I 1907 blev han partner i firmaet, der skiftede navn til ”Brødrene Kjeldgaard".

Firmaet blev optaget i erhvervsregisteret i Kraks Vejviser, under Lysreklamer, med tilbud om ”Tagreklamer, Glødebogstaver, Transparentskilte, garanterede Kontaktværker og Blinkautomater.”

Men det endte galt. Marinus blev uenig med broderen og brød kontrakten, hvorefter broderen anlagde voldgiftssag mod ham. Marinus forsvarede sig med, at ”Brdr. Kjeldgaard” var så dårligt ledet af broderen og svigerinden, at det nærmest var selvforsvar at gå sin vej. Vi kender ikke dommen, men Marinus tabte sandsynligvis.

Inlustro Logo
Web Design